|
ASU elektroninė talpykla >
7. Biblioteka/ Library >
ASU apgintos disertacijos 2018 >
2018 ASU disertacijos (DIS18) >
Nuoroda į visatekstį dokumentą:
http://dspace.lzuu.lt/handle/1/7998
|
Antraštė: | Technologinių priemonių ir biologinių veiksnių intensyviuose obelų (Malus × domestica Borkh.) soduose įtaka vaisių kokybei |
Kitos antraštės: | The Impact Of Apple-tree (Malus × Domestica Borkh.) Management Technologies and Biological Factors |
Autoriai: | Viškelis, Jonas |
Raktiniai žodžiai: | Obuoliai; Fenoliai; Triterpenai Apples; Phenols; Triterpenes |
Leidimo data: | 29-Rug-2018 |
Santrauka: | Žemės ūkio produktų rinka vis labiau tenkina vartotojų poreikius. Sodininkystei irgi kilo poreikis valdyti vaisių pateikimo vartotojui procesus, kuriais siekiama optimizuoti kokybę, tiekti rinkai tam tikrus kokybės rodiklius atitinkančius vaisius. Obuoliai yra vieni iš labiausiai pasaulyje vartojamų vaisių, tačiau iki šiol jų auginimo ir obelų sodų priežiūros technologijų vystymas buvo nukreiptas į didesnį derlių ir išorinę vaisių kokybę (dydį bei spalvą), kuri yra patraukli vartotojams (Hooge et al., 2017). Naminės obels (Malus × domestica Borkh.) vaisių kokybė priklauso nuo genotipo, genų raiškos pokyčių vaisių augimo ir vystymosi metu, aplinkos klimato sąlygų, technologinių priemonių taikymo derančio sodo priežiūros metu, derliaus nuėmimo laiko, vaisių laikymo sąlygų ir kt. Nuskintų vaisių kokybė negerėja, geriausiu atveju pavyksta tik ją išlaikyti, kol obuoliai pasiekia galutinį vartotoją. Siekiant garantuoti norimą vaisių kokybę, svarbu atsižvelgti į vaismedžių genetinę kilmę, vaisių augimo ir vystymosi fiziologijos ir aplinkos veiksnių aspektus. |
Aprašymas: | The market for agricultural products is becoming increasingly consumer-oriented. Horticulture is also facing the necessity to manage the processes of fruit supply to consumers, which are aimed at fruit quality optimization and placement of fruit that meet specific quality parameters on the market. Apples are one of the most widely consumed fruits in the world, but so far, the development of their cultivation and apple-tree management technologies have been geared towards higher yields and external fruit quality (size and colour), which is attractive to consumers (Hooge et al., 2017). The quality of apple (Malus × domestica Borkh.) fruits depends on the genotype, gene expression changes during fruit growth and development, environmental conditions, orchard management technologies, harvesting time, fruit storage, etc. The quality of harvested fruit cannot be improved, at best, it can only be preserved until the apples reach the end consumer. In order to ensure the desired fruit quality, it is important to consider fruit-tree genetic origin, physiological aspects of fruit growth and development and environmental factors. |
URI: | http://dspace.lzuu.lt/handle/1/7998 |
Priskirta kitiems rinkiniams: | 2018 ASU disertacijos (DIS18)
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|