DSpace
 

ASU elektroninė talpykla >
7. Biblioteka/ Library >
ASU apgintos disertacijos 2017 >
2017 ASU neprieinamos disertacijos (DISN17) >

Nuoroda į visatekstį dokumentą: http://dspace.lzuu.lt/handle/1/5872

Antraštė: Mikotoksinai ir jų ryšys su fenoliniais junginiais grikių grūduose
Kitos antraštės: Mycotoxins and their relationship with phenolic compounds in buckwheat grain
Autoriai: Kerienė, Ilona
Raktiniai žodžiai: Mikotoksinai; fenoliniai junginiai; užterštumas; antigrybinis aktyvumas
Mycotoxin; phenolic compounds; contamination; antifungal activity
Leidimo data: 14-Bir-2017
Santrauka: Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) teigimu ir mokslinių tyrimų duomenimis, grūdinių augalų ir jų produktų maistinė vertė kinta, o pokyčiai siejami su didėjančiu produkcijos užterštumu mikotoksinais. Sėjamojo grikio (Fagopyrum esculentum Moench) grūdai ir iš jų pagaminti produktai šiuo klausimu nepakankamai ištyrinėti, tačiau pasaulinėje sveiko maisto produktų rinkoje vertinami kaip dietinis didelės maistinės vertės produktas, juose gausu antioksidacinėmis ir antigrybinėmis savybėmis pasižyminčių junginių. Šio tyrimo tikslas buvo nustatyti sėjamojo grikio grūdų ir jų produktų užterštumą mikotoksinais, įvertinti fenolinių junginių kiekį bei sudėtį, antioksidacinį ir antigrybinį aktyvumą bei poveikį mikotoksinams. Nustatyta, kad fenolinių junginių kiekio reikšmingi skirtumai ir grūdų užterštumas aflatoksinu B1 priklausė nuo grikių brendimo metu vyravusių meteorologinių sąlygų, o grikių auginimo sistemos turėjo įtakos grūdų antioksidaciniam aktyvumui.
Aprašymas: United Nation’s Food and Agriculture Organisation (FAO) and comprehensive research evidence have indicated that the nutritional value of cereal crops and their products is changing, which results in increasingly higher contamination of agricultural produce with mycotoxins. Although buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) grains and its products are highly valued in the global healthy food market and characterised by antioxidant and antifungal properties, few studies have addressed the issue of mycotoxin contamination in them. The current study was aimed to quantify mycotoxin content in buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) grain and grain products, to estimate phenolic compounds and their antioxidant activity as well as their capacity to affect mycotoxin content. Research has evidenced that significant differences in the contents of phenolic compounds in buckwheat grain and its contamination with aflatoxin B1 depended on the prevailing weather conditions during the buckwheat grain maturity stage.
URI: http://dspace.lzuu.lt/handle/1/5872
Priskirta kitiems rinkiniams:2017 ASU neprieinamos disertacijos (DISN17)

Leidinio el. dokumentai:

El. dokumentas Aprašymas ApimtisFormatas
Kerienė Disertacija.pdf3,36 MBAdobe PDFŽiūrėti/Atverti
authorLicense Kerienė.pdf83,45 kBAdobe PDFŽiūrėti/Atverti

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! Aleksandro Stulginskio Universitetas Copyright © 2010 - Rašykite mums