DSpace
 

ASU elektroninė talpykla >
7. Biblioteka/ Library >
2015 baigiamieji magistrantų darbai >
2.Institucijos intranete (ASU) prieinami magistratūros baigiamieji darbai >

Nuoroda į visatekstį dokumentą: http://dspace.lzuu.lt/handle/1/3845

Antraštė: Zailskų ūkyje auginamų naujų bulvių veislių kokybės tyrimas
Kitos antraštės: Quality Study of New Variety Potatoes Tubers Grown in Zailskas's farm
Autoriai: Zailskas, Tadas
Raktiniai žodžiai: bulvių gumbai, veislės, kokybė, cheminė sudėtis
potatoes tubers, cultivars, quality, chemical composition
Leidimo data: 1-Bir-2015
Santrauka: Tyrimo objektas: bulvių ′Jelly′, ′Campina′, ′Nandina′, ′Afra′, ′Orchestra′ veislių gumbai. Tyrimų tikslas: įvertinti skirtingų veislių bulvių gumbų kokybę. Tyrimo uždaviniai: nustatyti bulvių gumbų cheminę sudėtį (sausųjų medžiagų, tirpių sausųjų medžiagų, krakmolo, askorbo rūgšties, kalio, nitratų, žalios ląstelienos, žalių pelenų žalių proteinų kiekį) ir kokybę (bulvių gumbų minkštimo patamsėjimą); įvertinti bulvių derliaus parametrus. Tyrimo metodai – bulvių gumbuose nustatytas sausųjų medžiagų, tirpių sausųjų medžiagų, krakmolo, askorbo rūgšties, kalio, nitratų, žalios ląstelienos, žalių pelenų žalių proteinų kiekis. Žalių bulvių gumbų minkštimo patamsėjimas įvertintas balais pagal Hanseno ir Kellerio 10 balų spalvinę skalę. Vidutinė vieno gumbo masė nustatyta sveriant atsitiktinai parinktų 100 vnt gumbų iš kiekvienos veislės. Atlikta visų tyrimo duomenų statistinė analizė. Tyrimo rezultatai. Daugiausia sausųjų medžiagų ir krakmolo susikaupė ′Jelly′ bulvių gumbuose, atitinkamai 27,15 ir 20,05 %, taip pat mažiausiai tamsėjo ′Jelly′ ir ′Afra′ gumbų minkštimas po 1, 4, 24 val. Mažiausias nitratų kiekis susikaupė ′Afra′ bulvių gumbuose – 127,82 mg kg-1. Daugiausiai žalios ląstelienos (2,81 %), žalių baltymų (9,96 %), žalių pelenų (5,51 %), vitamino C (6,70 mg 100 g-1) buvo nustatyta ′Orchetra′ gumbuose, taip pat šios veislės bulvių vidutinė gumbų masė buvo didžiausia (202,2 g) ir subrandino didžiausią prekinį derlių (50,2 t ha-1).
Aprašymas: The main objective was to evaluate five cultivars of potatoes tubers Nandina′, ′Orchestra′, ′Campina′, ′Afra′, ′Jelly′. The aim of the study was to evaluate of the quality different cultivars potato tuber. Potatoes tubers were investigated at the Aleksandras Stulginskis university, Food raw materials quality laboratory. Research was carried out in 2014–2015 and was evaluated potatoes tubers quality. Chemical analyzes were conducted by standardized methods were determined amounts of dry matter (%), soluble solids (%), the quantity of starch () and vitamin C (mg 100 g-1). The biggest amount of dry matter and starch quantity were established in ′Jelly′ potatoes tubers respectively 27,15 and 20,05 %. Potato tubers 'Jelly' and 'Afra' were darker after 1, 4, 24 hours. The essentially lowest amount of nitrates accumulated 'Afra' potato tubers (127,82 mg kg-1). The biggest amount of crude fiber (2,81 %), crude protein (9,96 %), crude ash (5,51 %), vitamin C (6,70 mg 100 g-1) has been found in 'Orchetra' tubers, as well as the variety of potato tuber mass medium was the largest and matured largest marketable yield.
URI: http://dspace.lzuu.lt/handle/1/3845
Priskirta kitiems rinkiniams:2.Institucijos intranete (ASU) prieinami magistratūros baigiamieji darbai

Leidinio el. dokumentai:

El. dokumentas Aprašymas ApimtisFormatas
Zailskas-MBD.pdf829,02 kBAdobe PDFŽiūrėti/Atverti

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! Aleksandro Stulginskio Universitetas Copyright © 2010 - Rašykite mums